vrijdag 6 augustus 2010

De oplossing van een brandende kwestie

De afgelopen weken (maanden) hebben we van alles uitgeprobeerd om kleurverschillen te maken in het hout. Tot nu toe hadden we echter nog geen echt goede oplossing gevonden. Verf is namelijk wat ons betreft geen optie. Toch wilden we sommige onderwerpen wat "eruit laten springen"... We hebben geƫxperimenteerd met verschillende pigmenten in lijnolie, maar dat leverde toch niet het gewenste resultaat. Maar nu hebben we een leuke oplossing gevonden!
We branden het hout oppervlakkig af met een verfbrander. Hierdoor wordt het bovenste houtlaagje zwart en dat geeft een heel natuurlijke, rustige kleur. Als de totempaal straks grijs wordt door verwering, zal dat zwart (als het goed is) nog steeds een beetje blijven afsteken als accentkleur. Een goed idee!
Gisteren hebben we heel voorzichtig een paar onderwerpen op de totempaal zwart gebrand. We hebben ontdekt dat het branden van ingeolied hout nog weer een ander effect geeft dan kaal hout - geolied hout wordt glanzender en blijft bruiner. Kaal hout geeft het mooiste resultaat.
Het branden geeft echt een mooi effect, we zijn erg blij met deze werkwijze. Het is ook een soort doorbraak in de zoektocht van de afgelopen weken; we hebben lang gezocht naar een manier om het hout op een mooie manier te kleuren. Door deze doorbraak zijn we nu ineens beland in de afwerkfase van de totempaal. Nog een paar weken, dan is hij klaar! De planning is nog steeds om de totempaal feestelijk te onthullen op 10 oktober 2010 (10-10-10).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten