zaterdag 4 juli 2009

Klimop

Detail van de totempaal: klimopblaadjes.

Natuurlijk komt er ook klimop op de Buitenzorg-totempaal. Want klimop hoort bij Buitenzorg. Klimop hoort namelijk bij het (voormalige) Nederlands Padvindsters Gilde. Het NPG, één van de voorlopers van Scouting Nederland, was eigenaar van Buitenzorg vanaf 1949. Wat is het verhaal van de klimop? Padvindsters en gidsen droegen op de verjaardag van Lady Baden Powell (22 februari), "Denkdag", een corsage van een klimopblad met drie sneeuwklokjes. Denkdag gaat over de verbondenheid tussen (meisjes)scouts over de hele wereld. Het wordt in heel veel landen nog altijd gevierd.

Het klimopblad stond symbool voor het klaverblad in het logo van de padvindsters, en de drie sneeuwklokjes waren symbool voor de drie delen van de padvindstersbelofte. Oud-NPG-sters in Nederland kennen deze traditie allemaal. En Scoutcentrum Buitenzorg is van oorsprong een NPG-terrein: dus vandaar die klimopblaadjes!

(En waarom zat er klimop en geen klaver in de corsage? Simpel: omdat er in februari nog geen klaver te vinden is in de natuur!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten